Werkwijze particulier:

een dierenportret laten maken 

of een lifestyle fotoshoot boeken

Als je je dier wil laten fotograferen, moet je allereerst voor jezelf wat vragen beantwoorden. Hoe wil je je dier laten fotograferen en waarom? Hoeveel foto’s wil je hebben? Wat ga je doen met de foto’s? Wat voor stijl fotografie zou je graag willen? Hoeveel tijd heb je voor de fotoshoot over? En wat mag de fotoshoot kosten? 

Pas als je voor jezelf een antwoord op deze vragen hebt gevonden, kun je op zoek naar de juiste fotograaf, want niet een fotograaf is hetzelfde. Iedere fotograaf heeft zijn eigen werkwijze en zijn eigen fotografiestijl, en er zijn grote verschillen in prijs en kwaliteit.

Ik kan niet voor jou beslissen wat voor fotografie je zou moeten nastreven, maar ik kan je wel zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat je krijgt als je mij boekt.

Fine art portret windhond Lisa

Hoe verloopt de fotoshoot?

Ik werk zowel op locatie (bijvoorbeeld in het bos, op de heide, in de duinen of op het strand) als in de studio (dit kan een professionele daglicht studio zijn, maar dit kan ook jouw huiskamer zijn die we omtoveren tot studio). Maar waar ik ook ben, ik ga op zoek ik naar een rustige achtergrond. Ik heb een voorkeur voor licht en fris beeld en ik fotografeer voornamelijk met daglicht of met daglichtlampen.

Het begin van een fotoshoot verloopt altijd redelijk hetzelfde. We kletsen wat om elkaar te leren kennen en om het dier de kans te geven om te  acclimatiseren. Terwijl we praten, observeren we het dier en bespreken we het plan van aanpak. We kiezen een locatie (voor zover we dat nog niet gedaan hadden) en ik bereid mijn foto-apparatuur en de eventuele studioset voor.

Vervolgens zijn we klaar voor het echte fotograferen van het dier. We gaan samen aan de slag om het dier op de juiste plek te krijgen, met de juiste uitstraling en de juiste gezichtsuitdrukking. Dit gedeelte neemt verreweg de meeste tijd in beslag, want het is een ware zoektocht. Gaandeweg merk je wat werkt voor jouw dier en wat niet. Het kan zijn dat we veel pauzes moeten nemen, of het kan zijn dat we halverwege toch van plan veranderen. Een fotoshoot is altijd verrassend en valt niet goed vooraf te voorspellen.

Maar we doen wat nodig is en ik kan je garanderen dat we aan het eind van deze ervaring een hele reeks mooie beelden zullen hebben verzameld waar je heel blij mee bent! Gedurende het proces blijven we namelijk continu bij elkaar checken of we tevreden zijn met hoe het gaat. Op deze manier is het eindresultaat geen verrassing voor je, we werken er samen naartoe.

Behind the scenes poedel Charlie

Hoe bereid je je voor op de fotoshoot
en wat neem je mee?

Een fotoshoot is teamwork en soms ook best even hard werken, want zoals je zelf ook zult weten zijn de meeste dieren niet geneigd om altijd maar direct te doen wat jij van ze verlangt. Nadat we samen een plan hebben gemaakt, is het dus nog best een klus om dat plan te laten slagen!​

Wat hiervoor in ieder geval nodig is, is jouw inzet. Het is goed om te beseffen dat jullie beiden actief zullen zijn tijdens de fotoshoot. Mocht je zelf niet in staat zijn om jouw dier meerdere keren achter elkaar op te tillen of aan te sporen om iets te doen, dan is het handig om een tweede persoon mee te nemen die dit wel kan. Bovendien leert de ervaring dat het het eindresultaat ten goede komt als er niet 1, maar 2 dierenbegeleiders bij de fotoshoot aanwezig zijn.

Maar een echte must voor iedere fotoshoot is iets lekkers en iets leuks voor je dier. Dus neem voldoende snoepjes of andere snacks mee en wat (piep)speelgoed om de aandacht mee te trekken. Voor dieren die snel gestrest raken, is het ook fijn als je iets vertrouwds mee kunt nemen zoals een favoriet kussen of dekentje. Let er hierbij wel op dat de items die je meeneemt niet te veel afleiden op de foto’s, rustige kleuren en simpele vormen werken het best. 

Verder is het handig als je een riem bij je hebt. Dat wil zeggen, als je dier al gewend is aan het dragen van een riem. Hierbij geldt: hoe dunner en onopvallender de riem hoe beter, de riem zal namelijk achteraf verwijderd worden in Photoshop. Tenzij het natuurlijk een mooie riem is waar je graag naar kijkt, dan kan hij zo groot en opvallend zijn als je wil en laten we hem gewoon op de foto’s staan.

Behind the scenes pitbull Amber

Een kunstwerk voor aan de muur

Na afloop van de fotoshoot ga ik aan de slag met de foto’s. De mooiste beelden selecteer ik voor je, en ik zorg voor een strakke nabewerking van alle geselecteerde foto’s.

Je ontvangt een set foto’s op klein formaat met een klein watermerk, deze foto’s zijn bedoeld voor online gebruik zoals social media. Uit deze foto’s kies je welke foto(‘s) je groter wil ontvangen voor printgebruik. De grootte van de foto’s voor printgebruik en het aantal foto’s hangt samen met het pakket dat je hebt gekozen. De foto’s voor printgebruik bevatten geen watermerk en de grootste versie is groot genoeg om levensgroot (of groter) te laten printen.

Bij ieder pakket hoort verder ook nog een eigen fine art fotoproduct. Je hebt dus straks sowieso een mooi kunstwerk van jouw dier! Jij kiest welke foto je hiervoor wil gebruiken, ik verzorg de verdere productie hiervan. Dat wil zeggen dat ik de foto opstuur naar een professioneel fotovaklab, waar de foto geprint wordt op hoge kwaliteit mat fotopapier en vervolgens mooi opgeplakt wordt op een aluminiumplaat. Of, afhankelijk van het gekozen pakket, op een boomstam of fotohuisje verwerkt wordt. 

Je hebt nu een prachtig en tijdloos kunstwerk van jouw geliefde dier, dat je zal doen terugdenken aan een heel leuke en gezellige fotoshoot en een bepaalde levensfase van je dier. De foto heeft nu een ​museale of stylish afwerking gekregen en kan mooi aan de muur gehangen worden of ergens neergezet worden. Dit gaat er absoluut heel indrukwekkend uit zien!

Ben je overtuigd en wil je een fotoshoot inboeken?
Klik dan op onderstaande button en kies meteen je pakket!

Behind the scenes katten Furbie, Linda, Bowie, Boter en Ramon

De stijl van Animals on Walls

De portretfoto’s die ik maak zijn bedoeld om als fine art aan de muur te hangen. Mijn fotografie-stijl wordt omschreven als ‘verstild’ en ‘artistiek’. Dat wil zeggen dat mijn dierenportretten de tijd even stil zetten. Je zet het geportretteerde dier als het ware op een voetstuk: uitgelicht en geïsoleerd van zijn dagelijkse context.

Daarin ga ik een stapje verder dan veel andere fotografen. Het is namelijk niet mijn bedoeling om een soort grote pasfoto te maken van jouw dier. Ik wil een uniek en persoonlijk fotowerk maken, iets met een knipoog, of een glimlach, of een bepaalde emotie. In ieder geval iets dat het waard is om groot aan de muur te hangen. Ik observeer het dier daarom eerst goed. Wat zie ik, wat valt me op, waarin onderscheidt het dier zich van andere dieren?

De lifestylefotoshoots zijn over het algemeen luchtiger. Je kunt hierbij denken aan een reportage van een strandwandeling met je hond, een huisdier-met-baasje fotoshoot, of een fotoshoot van een bepaalde gebeurtenis (bijvoorbeeld het moment dat je je nieuwe kitten op gaat halen). Meestal is de doelstelling hiervan simpel en vooraf duidelijk, een mooi moment uit het leven van de geportretteerde(n) vastleggen .

Behind the scenes mopshonden Fenna en Puck
Behind the scenes mopshonden Fenna en Puck

Hoe lang duurt de fotoshoot?

Het verschilt per fotoshoot hoeveel tijd je er aan kwijt bent. Een uitgebreide fotoshoot duurt alles bij elkaar een halve dag. Dit is inclusief alles, dus inclusief kennismaking, apparatuur klaarzetten, evaluaties, pauzes, afscheid, etc. Maar een fotoshoot is altijd maatwerk, dus dit kan in jouw geval anders uitpakken. Als we na een halve dag nog niet tevreden zijn, dan gaan we gewoon nog even door. Of misschien hebben jij en je dier geen pauzes nodig en hebben we al veel sneller een hele serie mooie beelden te pakken! In dat geval zijn we dus ook sneller klaar. Ook kijken we naar je dier, het moet voor iedereen leuk blijven, en het ene dier is geduldiger dan het andere dier. Dit verschilt dus allemaal enorm per fotoshoot.

Behind the scenes russian blue katten Austin en Amelie
Fotografie portretfotoshoot Senne met paard
Behind the scenes koe Vera 326

Wat moet je dier kunnen?

Jouw dier hoeft zelf helemaal niets te kunnen. Ik werk met allerlei soorten dieren, dus ook met dieren die überhaupt niet naar commando’s luisteren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als jouw hond (of konijn of kat) niet naar het commando ‘zit’ of ‘lig’ luistert. Zolang een dier maar niet agressief of extreem angstig is, is het welkom. Met wat geduld is het mogelijk om van ieder dier een mooi portret te maken.

Mocht jouw dier het lastig vinden om in de buurt van andere dieren of kinderen te zijn of vermoed je dat jouw dier moeite heeft met flitslicht? Fijn als je het van tevoren aangeeft, dan houd ik hier rekening mee.

Productfoto print op aluminium basset Otis
Behind the scenes goldendoodle Koda

Werkwijze particulier:

een dierenportret laten maken 

of een lifestyle fotoshoot boeken

Behind the scenes katten Furbie, Linda, Bowie, Boter en Ramon

Welke fotograaf kies je voor de fotoshoot?

Als je je dier wil laten fotograferen, moet je allereerst voor jezelf wat vragen beantwoorden. Hoe wil je je dier laten fotograferen en waarom? Hoeveel foto’s wil je hebben? Wat ga je doen met de foto’s? Wat voor stijl fotografie zou je graag willen? Hoeveel tijd heb je voor de fotoshoot over? En wat mag de fotoshoot kosten? 

Pas als je voor jezelf een antwoord op deze vragen hebt gevonden, kun je op zoek naar de juiste fotograaf, want niet een fotograaf is hetzelfde. Iedere fotograaf heeft zijn eigen werkwijze en zijn eigen fotografiestijl, en er zijn grote verschillen in prijs en kwaliteit.

Ik kan niet voor jou beslissen wat voor fotografie je zou moeten nastreven, maar ik kan je wel zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat je krijgt als je mij boekt.

Fine art portret windhond Lisa

De stijl van Animals on Walls

De portretfoto’s die ik maak zijn bedoeld om als fine art aan de muur te hangen. Mijn fotografie-stijl wordt omschreven als ‘verstild’ en ‘artistiek’. Dat wil zeggen dat mijn dierenportretten de tijd even stil zetten. Je zet het geportretteerde dier als het ware op een voetstuk: uitgelicht en geïsoleerd van zijn dagelijkse context.

Daarin ga ik een stapje verder dan veel andere fotografen. Het is namelijk niet mijn bedoeling om een soort grote pasfoto te maken van jouw dier. Ik wil een uniek en persoonlijk fotowerk maken, iets met een knipoog, of een glimlach, of een bepaalde emotie. In ieder geval iets dat het waard is om groot aan de muur te hangen. Ik observeer het dier daarom eerst goed. Wat zie ik, wat valt me op, waarin onderscheidt het dier zich van andere dieren?

De lifestylefotoshoots zijn over het algemeen luchtiger. Je kunt hierbij denken aan een reportage van een strandwandeling met je hond, een huisdier-met-baasje fotoshoot, of een fotoshoot van een bepaalde gebeurtenis (bijvoorbeeld het moment dat je je nieuwe kitten op gaat halen). Meestal is de doelstelling hiervan simpel en vooraf duidelijk, een mooi moment uit het leven van de geportretteerde(n) vastleggen .

Behind the scenes mopshonden Fenna en Puck

Hoe verloopt de fotoshoot?

Ik werk zowel op locatie (bijvoorbeeld in het bos, op de heide, in de duinen of op het strand) als in de studio (dit kan een professionele daglicht studio zijn, maar dit kan ook jouw huiskamer zijn die we omtoveren tot studio). Maar waar ik ook ben, ik ga op zoek ik naar een rustige achtergrond. Ik heb een voorkeur voor licht en fris beeld en ik fotografeer voornamelijk met daglicht of met daglichtlampen.

Het begin van een fotoshoot verloopt altijd redelijk hetzelfde. We kletsen wat om elkaar te leren kennen en om het dier de kans te geven om te  acclimatiseren. Terwijl we praten, observeren we het dier en bespreken we het plan van aanpak. We kiezen een locatie (voor zover we dat nog niet gedaan hadden) en ik bereid mijn foto-apparatuur en de eventuele studioset voor.

Vervolgens zijn we klaar voor het echte fotograferen van het dier. We gaan samen aan de slag om het dier op de juiste plek te krijgen, met de juiste uitstraling en de juiste gezichtsuitdrukking. Dit gedeelte neemt verreweg de meeste tijd in beslag, want het is een ware zoektocht. Gaandeweg merk je wat werkt voor jouw dier en wat niet. Het kan zijn dat we veel pauzes moeten nemen, of het kan zijn dat we halverwege toch van plan veranderen. Een fotoshoot is altijd verrassend en valt niet goed vooraf te voorspellen.

Maar we doen wat nodig is en ik kan je garanderen dat we aan het eind van deze ervaring een hele reeks mooie beelden zullen hebben verzameld waar je heel blij mee bent! Gedurende het proces blijven we namelijk continu bij elkaar checken of we tevreden zijn met hoe het gaat. Op deze manier is het eindresultaat geen verrassing voor je, we werken er samen naartoe.

Behind the scenes poedel Charlie

Hoe lang duurt de fotoshoot?

Het verschilt per fotoshoot hoeveel tijd je er aan kwijt bent. Een uitgebreide fotoshoot duurt alles bij elkaar een halve dag. Dit is inclusief alles, dus inclusief kennismaking, apparatuur klaarzetten, evaluaties, pauzes, afscheid, etc. Maar een fotoshoot is altijd maatwerk, dus dit kan in jouw geval anders uitpakken. Als we na een halve dag nog niet tevreden zijn, dan gaan we gewoon nog even door. Of misschien hebben jij en je dier geen pauzes nodig en hebben we al veel sneller een hele serie mooie beelden te pakken! In dat geval zijn we dus ook sneller klaar. Ook kijken we naar je dier, het moet voor iedereen leuk blijven, en het ene dier is geduldiger dan het andere dier. Dit verschilt dus allemaal enorm per fotoshoot.

Behind the scenes russian blue katten Austin en Amelie

Hoe bereid je je voor op de fotoshoot?

Een fotoshoot is teamwork en soms ook best even hard werken, want zoals je zelf ook zult weten zijn de meeste dieren niet geneigd om altijd maar direct te doen wat jij van ze verlangt. Nadat we samen een plan hebben gemaakt, is het dus nog best een klus om dat plan te laten slagen!​

Wat hiervoor in ieder geval nodig is, is jouw inzet. Het is goed om te beseffen dat jullie beiden actief zullen zijn tijdens de fotoshoot. Mocht je zelf niet in staat zijn om jouw dier meerdere keren achter elkaar op te tillen of aan te sporen om iets te doen, dan is het handig om een tweede persoon mee te nemen die dit wel kan. Bovendien leert de ervaring dat het het eindresultaat ten goede komt als er niet 1, maar 2 dierenbegeleiders bij de fotoshoot aanwezig zijn.

 

Fotografie portretfotoshoot Senne met paard

Wat neem je mee naar de fotoshoot?

Een echte must voor iedere fotoshoot is iets lekkers en iets leuks voor je dier. Dus neem voldoende snoepjes of andere snacks mee en wat (piep)speelgoed om de aandacht mee te trekken. Voor dieren die snel gestrest raken, is het ook fijn als je iets vertrouwds mee kunt nemen zoals een favoriet kussen of dekentje. Let er hierbij wel op dat de items die je meeneemt niet te veel afleiden op de foto’s, rustige kleuren en simpele vormen werken het best. 

Verder is het handig als je een riem bij je hebt. Dat wil zeggen, als je dier al gewend is aan het dragen van een riem. Hierbij geldt: hoe dunner en onopvallender de riem hoe beter, de riem zal namelijk achteraf verwijderd worden in Photoshop. Tenzij het natuurlijk een mooie riem is waar je graag naar kijkt, dan kan hij zo groot en opvallend zijn als je wil en laten we hem gewoon op de foto’s staan.

Behind the scenes kameel Einstein

Wat moet je dier kunnen?

Jouw dier hoeft zelf helemaal niets te kunnen. Ik werk met allerlei soorten dieren, dus ook met dieren die überhaupt niet naar commando’s luisteren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als jouw hond (of konijn of kat) niet naar het commando ‘zit’ of ‘lig’ luistert. Zolang een dier maar niet agressief of extreem angstig is, is het welkom. Met wat geduld is het mogelijk om van ieder dier een mooi portret te maken.

Mocht jouw dier het lastig vinden om in de buurt van andere dieren of kinderen te zijn of vermoed je dat jouw dier moeite heeft met flitslicht? Fijn als je het van tevoren aangeeft, dan houd ik hier rekening mee.

Productfoto print op aluminium basset Otis

Een kunstwerk voor aan de muur

Na afloop van de fotoshoot ga ik aan de slag met de foto’s. De mooiste beelden selecteer ik voor je, en ik zorg voor een strakke nabewerking van alle geselecteerde foto’s.

Je ontvangt een set foto’s op klein formaat met een klein watermerk, deze foto’s zijn bedoeld voor online gebruik zoals social media. Uit deze foto’s kies je welke foto(‘s) je groter wil ontvangen voor printgebruik. De grootte van de foto’s voor printgebruik en het aantal foto’s hangt samen met het pakket dat je hebt gekozen. De foto’s voor printgebruik bevatten geen watermerk en de grootste versie is groot genoeg om levensgroot (of groter) te laten printen.

Bij ieder pakket hoort verder ook nog een eigen fine art fotoproduct. Je hebt dus straks sowieso een mooi kunstwerk van jouw dier! Jij kiest welke foto je hiervoor wil gebruiken, ik verzorg de verdere productie hiervan. Dat wil zeggen dat ik de foto opstuur naar een professioneel fotovaklab, waar de foto geprint wordt op hoge kwaliteit mat fotopapier en vervolgens mooi opgeplakt wordt op een aluminiumplaat. Of, afhankelijk van het gekozen pakket, op een boomstam of fotohuisje verwerkt wordt.

Je hebt nu een prachtig en tijdloos kunstwerk van jouw geliefde dier, dat je zal doen terugdenken aan een heel leuke en gezellige fotoshoot en een bepaalde levensfase van je dier. De foto heeft nu een ​museale of stylish afwerking gekregen en kan mooi aan de muur gehangen worden of ergens neergezet worden. Dit gaat er absoluut heel indrukwekkend uit zien!

Ben je overtuigd en wil je een fotoshoot inboeken?
Klik dan op onderstaande button en kies meteen je pakket!

Ben je er nog niet helemaal uit?

Heb je vragen die hierboven niet (genoeg) beantwoord worden?
Stel ze me dan gerust! Ik reageer zo snel mogelijk en in ieder geval binnen 24 uur op je bericht.

Animals on Walls op Instagram